Hoe verzorg ik de vacht van mijn cavia ?

(dit is zoals wij onze dieren verzorgen, dus eigen ervaring)

 

- De gladharige cavia's hebben niet veel vachtverzorging nodig. Hun haren liggen vlak tegen de huid aan. Als ze wat haren verliezen, gebruik ik een vochtig zeemvelletje om de haartjes eraf te vegen. Hun vacht gaat er ook mooi van glimmen omdat je tegelijk het stof verwijderd.

Je kan ook een klein rubberen borsteltje gebruiken voor de gladharigen, lijkt op een paardenborstel, maar is piepklein. Ook hiermee kan je de losse haartjes verwijderen en hun vachtje gaat er van glimmen.

 

- De US teddy's verzorg ik door af en toe met een borsteltje door hun vacht te gaan. Omdat ze korte rechtopstaande haartjes hebben, blijven er soms kleine stukjes hooi of bedding tussen zitten. Die kan je dan eruit borstelen. Eens goed vegen met je handen doet ook al veel vuil verdwijnen. 

 

- De langharigen cavia's kam ik echt, daarbij vind ik een borstel niet zo handig. Als de haren gekamd zijn, dan trek ik er wel soms nog een borstel met zachte haren doorheen om stofjes te verwijderen. Ook zo krijgen ze dan weer glans in hun vacht. Een langharige verzorgen is niet zo moeilijk als het lijkt. Je kamt ze gewoon, is heel snel gedaan. Zijn er wat klitjes, dan kan je die verwijderen met de kam of gewoon weg knippen. Vind je de haren in het algemeen te lang, dan kan je ze gewoon bijknippen. Knip je ze niet zo geweldig mooi, geen nood, ze groeien snel weer aan. 

Zelf knip ik de langharigen rondom bij op lengte, ik zet ze op een tafeltje en knip de haren op de lengte waar ze de tafel raken rondom af. Wil je ze korter, dan kan dat natuurlijk ook. De poepjes zet ik altijd iets korter, maar enkel de onderste haren, zodat je het niet ziet. Ik kan dat wel even laten kijken, moest je hier komen, hoe we dat doen. Het knippen doe ik slechts om de paar maanden een keer.

Als je je langharige cavia even kamt als je het hok schoonmaakt, dan blijft de vacht mooi. Hoeft niet veel tijd in te kruipen, op een paar minuutjes ben je klaar. Dus het kan makkelijk een ritueeltje worden.

Jonge meiden vinden langharige cavia's vaak net fijn omdat ze er wat aan kunnen prullen. Ze knippen de vacht zoals ze willen, staat het niet aan, dan groeit het wel weer bij. (niet aan te raden voor kleine kinderen, wegens het gevaar om in de huid te knippen en zo het dier te verwonden)

* Je kan je cavia voor het kammen even insmeren met Cowboy Magic, dan zijn de haren heel makkelijk te kammen.  Blijft ook vrij lang zo, soms enkele weken. Cowboy Magic kan je online bestellen, is eigenlijk voor paarden. Het is een duur product, maar met de kleinste verpakking kom je héél lang toe. En het werkt ook écht. Hier hebben we altijd Cowboy Magic in huis, zowel voor de pony's als voor de cavia's.

 

Mag ik mijn cavia wassen ?

 

Ja hoor, je mag een cavia wassen, dat is geen enkel probleem. 

Liefst niet vaker dan nodig, omdat je ook het vetlaagje verwijderd op hun huid. 

Maar is je caaf vies, dan mag je hem/haar dus wassen.

Sommige witte cavia's krijgen een vies poepje omdat ze telkens op dezelfde plek gaan zitten als ze mesten. Die kan je dan ook even een kont-badje geven. Je hoeft ze niet helemaal te doen, enkel de haren van de poep.

 

Voor het wassen van een cavia kan je speciale knaagdiershampoo gebruiken.

Zelf gebruiken we een zachte puppy shampoo, die voldoet prima.

Voor de langharigen spoel ik ook nog even na met conditioner (ook voor honden) en spoel dan goed uit. Zo is de vacht heel lang makkelijk te kammen.

 

Na het wassen maak ik de cavia's goed handdoek droog en föhn ze dan verder droog. Goed opletten dat het niet te warm blaast, test tussendoor even met je hand tussen de föhn en de cavia.

Als je na het wassen met de natte cavia naar een andere ruimte moet gaan, wikkel hem/haar dan ook altijd een in handdoek zodat het dier geen kou vat.

Woont je cavia buiten ? Zet hem/haar dan pas terug buiten als hij echt helemaal droog is.

 

Help ! Beestjes in de vacht... 

 

Een cavia kan net als elk ander dier ook last hebben van ongedierte. Kunnen vachtluisjes zijn, mijtjes enz...

Zie je kriebelbeestjes bij je cavia, dan kan je hem/haar daar tegen behandelen. 

Als je maar enkele cavia's hebt, dan zijn de pipetjes van Beaphar daar het makkelijkste voor.

Volg de gebruiksaanwijzing en je dier is snel weer vrij van ongedierte.

Ze zijn verkrijgbaar in de dierenspeciaalzaken of online. Natuurlijk zijn er van meerdere merken producten beschikbaar, Beaphar is maar een voorbeeld. Er zijn ook sprays die je kan gebruiken.

Je kan ook pipetjes halen bij je dierenarts, zij hebben ook altijd geschikte producten in huis.

 

Meest voorkomende vachtproblemen bij cavia's : 

 

De vachtproblemen die het meest voorkomen zijn een schimmelinfectie en schurft

Je kan hiervoor natuurlijk naar de dierenarts gaan die je een product zal aanraden om te gebruiken.

Maar de producten zijn ook makkelijk zelf aan te kopen en te gebruiken.

Vaak hoor je vreselijke verhalen over een schimmelvlekje... maar het is echt zeer makkelijk te behandelen en zo weer weg.

Voor het behandelen van een schimmelvlekje gebruik ik een zalfje op basis van Terabifine. Je kan ze bij de apotheek halen of bij een drogisterij, ook online bestellen. Het is een schimmelwerende zalf die voor mensen gebruikt wordt, de goedkoopste zalf volstaat al.

Eén van de originele merken is Lamisil creme 1%, maar je hebt ze ook in allerlei goedkopere uitvoeringen, die net zo goed werken.

Elke dag het vlekje en een stukje er rondom even goed insmeren en op een paar dagen is het zo goed als weg. Je ziet na verloop van tijd (duurt echt niet lang) terug haartjes verschijnen op het kale vlekje. 

 

Schurft ontstaat door een mijtje dat in de huid leeft. Dit kan je goed behandelen met pipetjes tegen ongedierte of anti-schurft spray van bv Beaphar. (of van bij je dierenarts) Als je dan ook elke dag even een vettig zalfje gebruikt op de aangedane vlekjes, dan zie je heel snel verbetering. Het vettige zalfje verzacht en helpt goed tegen de jeuk. Kan een gewoon zalfje zijn wat ze gebruiken voor babybilletjes, ik gebruik hiervoor bv Zwitsal Zinkzalf.

Deze zalf is ook altijd handig als het dier ergens een schraal plekje heeft. Het kan geen kwaad als ze eraan likken. Normaal doen ze het niet, maar mocht het gebeuren, dan hoef je je daar alvast geen zorgen om te maken. 

* Gaat het om een ernstige schurftbesmetting, dus grote delen van het lichaam met heel veel jeuk, dan kan je best naar de dierenarts gaan. Ze geven je meer dan waarschijnlijk een product mee dat je via het mondje moet geven met een spuitje, en dan een product waar je je cavia enkele keren mee moet wassen. Maar zoals gezegd, dan gaat het echt om een stevige schurft, als je het tijdig opmerkt, hoeft het natuurlijk zover niet te komen.

 

Elke cavia is in principe wel eens vatbaar voor schimmel of schurft. Deze "ziektes" steken de kop op als hun weerstand op een laag pitje staat. Kan zijn dat een dier niet goed in zijn vel zit door gezondheidsproblemen. Maar ook stress is een grote speler.

Vlak na een verhuis bv is het dier wat vatbaarder omdat het redelijk wat stress ervaart : nieuwe omgeving, mogelijk nieuwe hokgenootjes, andere geluiden enz... Verandering van voeder maakt soms ook dat ze wat minder eten, een beetje afvallen en daardoor wat minder in hun weerstand zitten. 

Gelukkig is het altijd van voorbijgaande aard.

 


*In het maken van deze pagina's kruipt behoorlijk wat tijd. Wij vragen om ze niet zomaar over te nemen wegens copyright. Wil je ze toch gedeeltelijk of volledig overnemen, dan kan dat mits bronvermelding : Caviastal Simphony.*