Benodigdheden : 

Welke spullen heb je nodig als je cavia's wil aanschaffen ?

Handige lijst met dingen die je zeker niet mag vergeten.


* Eerst en vooral een kooi of hok voor je dieren. Het hok moet vooral groot genoeg zijn om te rennen, te popcornen, een schuilplekje te voorzien, een plekje voor voerbakje, hooi en drinkflesje te plaatsen. De standaard kooien die je meestal in dierenwinkels kan vinden zijn 100 x 50 cm. Maar je hebt grotere, meer geschikte kooien en hokken. Sommige winkels bieden ze al aan, en anders kan je ze online vinden. Een handige Harry kan ook zelf een geschikt verblijf maken, volledig naar wens van de cavia's én het baasje. Wij raden voor 2 cavia's een hok aan van 120 x 60 cm als minimum. Hoe groter hoe beter, je hebt hokken in verschillende lengtes, bv Ferplast Krolik 120, 140, 160 en 200. Deze kooien kan je zelfs koppelen, moest je willen uitbreiden.

 

* Bodembedekking : er is een ruime keuze in bodembedekking. Houtkrullen, gehakseld stro, aubiose, strooisel op basis van papier, strooisel op basis van maïs, vlas, stropellets enz... je kan kiezen wat je zelf maar wil en wat bij jullie past. Houtkrullen heb je bv ook in grote verpakkingen (voor paarden) en die zijn dan een stuk voordeliger dan de kleinere verpakkingen voor knaagdieren. Ook andere soorten strooisel heb je vaak in grotere verpakkingen, moet je even bekijken wat je wenst. Sommige baasjes kiezen er ook voor om hun dieren op fleece doeken of dekentjes te houden, ook dat kan natuurlijk.

 

* Eén of meerdere schuilplekjes, zodat je cavia's zich kunnen terugtrekken indien gewenst. Dat kan een huisje zijn, een brugje, een afdakje, een tunnel enz... Als je bezoek krijgt of het is wat drukker in huis, dan zoeken ze vaak een rustiger plekje op. Ook als ze mekaar even uit de weg willen gaan is dat fijn. Neem je een  houten huisje, of wilgenhouten brugje, dan gaan ze daar meteen ook aan knagen en heeft het dubbel nut. Ze knagen graag aan hout, is goed als bezigheid en om hun tanden bij te werken.

 

* Voerbakje : voor cavia's gebruik je liefst aardenwerk potjes. Ze blijven beter staan, plastieken potjes gooien ze nogal eens om. Maar er kan ook niet aan geknaagd worden, ook een pluspuntje. Ze zijn makkelijk schoon te maken en kunnen dienen voor voer, snacks, groentehapjes enz... Hier hebben we bv vooral potjes van 11/12 cm doorsnede in gebruik. In de grotere groepen gebruiken we natuurlijk grotere bakjes en schoteltjes.

 

* Drinkflesje of drinkbakje : wij geven hier de voorkeur aan drinkflesjes omdat we ze properder vinden. Drinkbakje kan natuurlijk ook, al moet je dat waarschijnlijk vaker op een dag schoonmaken. Ze rennen er soms doorheen, er valt bodembedekking in, of zelfs keuteltjes. Baby's die hier gefokt zijn, kunnen allemaal drinken aan een flesje, ze leren het van hun moeder.

 

* Hooiballetje of hooiruifje : met een hooiballetje (hier ook in gebruik) of een hooiruifje blijft het hooi proper. Ze mogen natuurlijk ook wat vers hooi hebben op de bodem, altijd leuk om in te spelen. Maar in dat hooi gaan ze ook liggen en mesten. Vandaar dat wij hooi geven in balletjes of ruifjes. Het hooi op de bodem mag dus wel, maar ververs het met regelmaat. Bij aankoop van hooiballetjes er rekening mee houden dat je een "goed" balletje hebt. Dat wil zeggen niet te grote afstand tussen de tralies en mét een deurtje. Je hebt ook balletjes zonder deurtje, met een vulopening, maar daar kunnen ze in vast komen zitten. Met de balletjes die hier in gebruik zijn, hebben we nog nooit problemen gehad, zelfs niet met baby's. Eventueel kan je hier een balletje overnemen aan kostprijs, ik heb er meestal wel enkele reserve liggen.

 

* Geen liksteen : In veel dierenspeciaalzaken zullen ze nog een liksteen aanraden voor cavia's. Maar die zijn eerder geschikt voor konijnen. Cavia's hebben geen liksteen nodig, integendeel zelfs. De likstenen veroorzaken vaker problemen met blaasgruis en blaasstenen. Neem er dus best geen mee, ze hebben het echt niet nodig. Soms noemen ze het knaagsteen en moeten de cavia's hun tanden ermee slijten. Maar dat doen ze door het knabbelen op hun hooi, op wilgenhout, op voer enz...

 

* Hooi : zorg altijd hooi van goede kwaliteit. Je kan voor enkele cavia's gewoon het verpakte hooi nemen uit de dierenspeciaalzaken, dan heb je niet zulke grote hoeveelheden. In hooi zit nogal veel verschil, sommige soorten zullen ze liever hebben dan een andere, hangt af van dier tot dier. Sommige cavia's houden ook van afwisseling in hun hooi. Je hebt soorten met toevoegingen zoals kruiden, wortelschijfjes enz...Probeer ze gewoon uit en kijk wat je dieren het liefste hebben. 

 

* Voer met Vit C : heel belangrijk is dat je voer neemt met een voldoende hoog gehalte aan Vit C, ze kunnen het nl niet zelf aanmaken. Zonder voldoende Vit C worden ze ziek en kunnen ze zelfs sterven. Geef bij voorkeur een pellet/korreltje/stopje ipv gemengd voeder. Bij gemengd voer gaan de dieren selectief eten : ze eten bv de zonnepitjes, maïs, erwtenvlokken enz.. op, maar laten de pellets/korreltjes/stopkes liggen. Net in die pellets zit de vitamine geperst. Als je toch gemengd voer of muesli wil voeren, neem er dan met het hoogst mogelijke gehalte aan Vit C. In de gemengde voeders zit er zowiezo al minder vit. Laat ze dan ook het bakje leeg eten voordat je nieuwe muesli geeft, dus ook de pellets. Handiger dus zijn de gewone pellets, dan hoef je daar alvast niet op te letten. Bij aankoop van een cavia krijg je hier alvast wat voer mee, zo kan je ze langzaam over wennen van het voer dat ze hier gewoon zijn, naar het voer dat je zelf kiest.

 

* Snacks : De snacks die verkocht worden voor cavia's zijn over het algemeen ongezond. Je hebt tegenwoordig ook gezonde snacks, maar daar moet je al echt goed voor rondkijken. Ipv dure snacks aan te kopen (mag natuurlijk wel eens) kan je best verse groenten en kruiden nemen. Een stuk goedkoper en super gezond, plus je cavia's hebben het echt graag. Denk dan niet alleen aan wortelen, maar ook selder, witlof, andijvie, spinazieblaadjes, peterselie, broccoli, paprika's enz enz... Goed te bewaren in de koelkast en ze brengen ook Vit C bij, Paprika is bv een Vit C bommetje. 

 

* Nagelknipper voor knaagdieren : wij kijken hier elke maand even de nageltjes na. Is het nodig dan knippen we ze en anders slaan we gewoon een keer over, verschilt van dier hoe snel ze groeien. Is dus wel handig om in huis te hebben.

 

* Kam of borstel : Heb je langharige cavia's in huis, dan is een kammetje of borsteltje wel nodig. Je hebt ze in knaagdier uitvoering, dat wil zeggen klein model, maar kan net zo goed op de hondenafdeling rondkijken. Voor de langharigen heb je ook een schaar nodig, maar die heeft iedereen wel standaard in huis.


*In het maken van deze pagina's kruipt behoorlijk wat tijd. Wij vragen om ze niet zomaar over te nemen wegens copyright. Wil je ze toch gedeeltelijk of volledig overnemen, dan kan dat mits bronvermelding : Caviastal Simphony.*